25.9.2014


Syksy ja sen antimet

Syykuu on kohta ohi eli ollaan syksyn puolivälin ohitse. Tämä kuukausi on ollut jos jonkinlaisen säilönnän tekemistä ja vielä on vaikka minkälaisia suunnitelmia, kunhan vaan ehdin ne toteuttaa. En ole syksyihminen, mutta kaikki nämä luonnonantimet ja niiden laittaminen talvisäilöön piristää kummasti. Ja onhan luonto kaunis, kun se pukeutuu syksyn väreihin.

Hain vanhempieni puutarhasta omenia ja tein niistä aivan taivaallisen hyvää hilloa uunissa. Mauteina kanelia ja muskottipähkinää. Sitten tein helpon piimäpohjaisen omenapiirakan, joka on jo mennyt parempiin suihin. Osa omenista odottaa vielä kohtaloaan ja niiden kohtalo taitaa olla päätyä marja-aronian seuralaiseksi hilloon tai hyytelöön.

Pihlajanmarjojakin on saatavilla runsaasti ja niitä ajattelin laittaa ihan sellaisenaan pakkaseen odottamaan inspiraatiota. Pakastaminen vain parantaa niiden makua, kun saavat kirpakkuuden rinnalle makeutta. Niistä voi tehdä liharuoan seuraksi vaikka hyytelöä. Jos harrastaa snapseja, niin uuta pihjalanmarjoja alkoholissa ja saat kirpakan napsukan.

Sienimetsään ehdin taas monen vuoden tauon jälkeen ja voi kuinka Tapio, metsän kuningas, oli antelias. Tuli rouskuja suolasieniksi, muutama suppilovahvero eli niitä pitää mennä vielä metsästämään sekä huikea kasa lampaankääpää. Löysin jopa pari kourallista kanttarelleja.

Resepti, jota kokeilin on tehty kaupan aineksista, mutta herkullinen tuli. Jotenkin syksyyn kuuluvat minusta erilaiset suolaiset piirakat. Tämä resepti on Elle Mat & Vin 6/2014 lehdestä.

Tomaatti-vuohenjuustopiirakka

Pohja:
100 g voita
1 dl grahamjauhoa
2 dl vehnäjauhoja
suolaa hyppysellinen
1-2 rkl kylmää vettä

200 g vuohenjuustoa
25 - 30 cocktailtomaattia

Täyte:
3 munaa
1 dl (ruoka)kermaa
2 dl maitoa
1 dl juustoraastetta
suolaa ja mustapippuria myllystä maun mukaan

Halutessasi koristeluun tuoretta oreganoa ja paahdettuja kurpitsan siemeniä.

Lämmitä uuni 150 C. Halkaise tomaatit ja aseta ne leikkauspinta ylöspäin uunipellille
leivinpaperin päälle. Paista tomaatteja noin tunnin verran tai kunnes ne ovat hieman kuivuneet.

Sekoita voi jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää vettä pikkuhiljaa ja sekoita taikinaa tasaiseksi. Kauli tai painele taikina halkaisijaltaan noin 23 cm piirakkavuokaan. Peitä foliolla ja anna tekeytyö viileässä puolisen tuntia.





Lämmitä uuni 200 C. Kaada piirakkapohjan (ja folion) päälle keraamiset leivontapavut. Keraamiset leivontapavut auttavat painollaan pohjaa pitämään muotonsa paiston aikana. Paista pohjaa uunin keskiosassa 10-15 minuuttia.

Ota pohja uunista. Täytä pohja vuohenjuustolla, kuivatuilla tomaateilla ja muna-kerma-juustoseoksella. Paista piirakkaa uunin keskiosassa 35 minuuttia tai kunnes täyte on jähmettynyt ja saanut kullankeltaisen värin.

Nautitaan sellaisenaan tai lisäkesalaatilla kyyditettynä. Juomaksi valitsisin tilanteen mukaan joko teen tai kuivan valkoviinin.



Ideapark, Lempäälä                        ark 10-20 , la 10-18, su 12-18
Karisma, Lahti                                 ark 10-20, la 9-18, su 12-18
Willa, Hyvinkää                               ark 10-20, la 10-18, su 12-18
Kaari, Kannelmäki, Helsinki            ark 9-21, la 9-18, su 12-18



Ei kommentteja: