4.2.2015

Helmikuun herkkuja


Helmikuu on kalenterinmukaisista talvikuukausista viimeinen. Nyt kelit ovat suosineettalviurheilua, ainakin hiihtoa ja pulkkamäkeä. Mukavan ulkoilupäivän päälle on mukava nauttia talvisista herkuista. Nyt mielessäni ovat herkulliset blinit ja kierrelaskiaispullat.

Perinteiseen laskiaispullaan saa mukavan uuden jutun, kun käyttää tekemiseen taikinasarvia. Sitten vaan sarven sisään maun mukaan hillo tai mantelimassa ja kermavaahto.


Tämä bliniohje on Ruokatorstai keittokirjasta.

Nopeat tattariblinit

25 g hiivaa
1 dl lämmintä vettä
2 dl (Bulgarian)jogurttia
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl öljyä
2 keltuaista
2 dl tattarijauhoa
1 dl kivennäisvettä
2 valkuaista

Liuota hiiva lämpimään veteen ja sekoita joukkoon huoneenlämpöinen jogurtti. 
Lisää mukaan sokeri, suola, öljy, keltuaiset ja jauhot vatkaten.
Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota vedottomassa paikassa muutaman tunnin ajan.
Sekoita taikinaan huoneenlämpöinen kivennäisvesi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja kääntele joukkoon varoen.
Kuumanne blinipannu ja vähennä sitten lämpöä. Pane pannulle voita ja annostele taikinaa melko paksu kerros. Kun pinta on hyytynyt, lisää pannuun voinokare, käännä blini ja paista toiselta puolelta. Tarjoa heti tai jos kokoat blinit vadille, niin pidä ne lämpiminä 125 asteisessa uunissa.
Lisukkeeksi perinteiseen tapaan mätiä, sipulisilppua ja smetanaa. Voit tarjota myös erilaisia mousseja, esim. kylmäsavuporomousse toimii.

Master Clas blinipannu 21,65 €
Colour Works blinipannu 11,85 €
Colour Works pieni nuolijalasta 10,30 €

Tuuttipullien ohjeen ja kuvat olen lainannut Herkku Leivonta lehden numerosta 1/2015.

Tuuttipullat (n. 12 pullaa)

Taikina

2,5 dl kädenlämpöistä maitoa
25 g tuorehiivaa
1 dl sokeria
0,75 tl suolaa
1 pieni kananmuna
2 tl vaniljasokeria
0,25 tl kanelia
n. 7 dl vehnäjauhoja
50 g pehmeää voita

Kananmuna voiteluun

Mittaa kulhoon maito, hiiva, sokeri, suola, kananmuna, vaniljasokeri ja kaneli. Sekoita ja alusta joukkoon kaksi kolmasosaa jauhoista. Vaivaa sekaan voi ja loput jauhoista. Vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.  Anna taikinan levätä puoli tuntia. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja kauli 40 x 2,5 cm kokoisiksi suikaleiksi. Kieputa suikaleet sarvimuottien ympärille ja nosta leivinpaperoidulle uunipellille. Anna kohota liinan alla hyvin. Voitele kohonneet pullat kanamunalla ja ripottele päälle halutessasi raesokeria tai mantelirouhetta. Paista 200 astetta 7-10 minuttia tai kunnes pullat ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä ja poista sarvimuotit pullista.

Taikinasarvet 6 kpl 10,80€

Iloinen Keittiö liikkeet

Ideapark, Lempäälä   ark 10-20, la 10-18, su 12-18
Karisma, Lahti            ark 10-20, la 10-18, su 12-18
Willa, Hyvinkää          ark 10-20, la 10-18, su 12-18
Kaari, Helsinki            ark 9-21, la 9-18, su 12-18









Ei kommentteja: