30.5.2012

© Sini Kramer 2012
Tämä piirakka huokuu auringonpaistetta ja kesänlämpöä. Alla olevassa ohjeessa on käytetty luontaisesti gluteenitonta piirakkapohjaa, mutta voit tietenkin käyttää myös aivan tavallista piirakkapohjaa. Piirakkapohja on kuitenkin kokeilemisen arvoinen. Se tulee ihastuttamaan koko pöytäseurueen monivivahteisella maullaan!

Kesäkurpitsan viipaloiminen sujuu nopeasti ja huolettomasti mandoliinilla.


Kesäkurpitsapiirakka

resepti: Beatrice Peltre: La Tartine Gourmande: Recipesfor an Inspired Life, muokattu

Kuusi 10 cm tartletia tai yksi 25 cm piirakka

Pohja
2/3 cupia (80 g) hirssijauhoja
1/3 cupia (50 g) amaranttijauhoja
1/3 cupia (60 g) täysjyväriisijauhoja
1 ½ tl ksantaania
½ tl suolaa
100 g voita (suolatonta), kylmää, kuutioituna
1 muna (S/M)
3 rkl kylmää vettä (tai enemmän, jos tarvetta)

Täyte
200 g ricotta-juustoa
1 rkl meiramia, hienonnettuna
1 rkl persiljaa, hienonnettuna
½ limen raastettu kuori
1 rkl oliiviöljyä + lisää ripotteluun
suolaa ja pippuria
1 kesäkurpitsa, keskikokoinen tai 2 pientä kesäkurpitsaa (vihreä/keltainen),ohuina viipaleina
90 g juustoa, esimerkiksi Emmentalia, viipaloituna
1 rkl hunajaa


Valmista pohja tuntia aikaisemmin tai jo edellisenäpäivänä.
   Sekoitakuivat aineet keskenään. Nypi kuivat aineet ja voi sormin ryynimäiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita. Lisää vesi vähitellen koko ajan sekoittaen, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoista. Mikäli kuitenkin käytät M-kokoistamunaa, massa ei välttämättä enää kaipaa vettä.
   Muotoile taikina palloksi ja peitä tuorekelmulla. Mikäli teet pieniä tartlet-piirakoita, jaa taikina jo tässä vaiheessa 6 yhtä suureen osaan. Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa vähintään tunnin. Jos teet taikinan jo edellispäivänä tai useaa tuntia aikaisemmin, ota se huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen käyttöä.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
   Kaulitaikina hyvin jauhotetulla alustalla vuoan kokoiseksi levyksi, ja nosta varovasti voideltuun vuokaan. Koska gluteenittomista tuotteista puuttuu sitko,voi taikina olla murenevaa. Ei hätää! Paikkaa reiät vuoassa ja tasoita piirakkakaulimen avulla. Pistele haarukalla pohjaan muutama reikä, vuoraa pohja leivinpaperilla ja laita leivontapavut painoksi. Esipaista pohjaa 10 minuuttia. Poista pavut ja leivinpaperi.
   Sekoita kulhossa keskenään ricotta-juusto, hienonnetut yrtit ja raastettu limen kuori. Lisää oliiviöljy ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin. Levitä massa tasaisesti esipaistetulle piirakkapohjalle. Asettele kesäkurpitsaviipaleet kauniisti ympyrän muotoisesti. Laita tasaisesti juustoviipaleita kesäkurpitsasiivujen väliin. Kaada päälle hunajaa sekä hieman oliiviöljyä.
   Paista uunissa40 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja saanut kauniin värin. Anna piirakan levätä 5 minuuttia ennen kuin leikkaat sen paloiksi. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

Käytettyjä välineitä:


Silikonimatto 40x30 cm (liikkeestääme löytyy myös suurempia), KCSILMAT, 23,15 €. Silikonimaton päällä kaikenlainen kaulitseminen on helpompaa, sillä siihen taikina ei tartu kiinni. Maton voi laittaa myös uuniin.









Pinnoitetusta irtopohjapiirakkavuoasta piirakan saa helposti irti. Vuokia on erikokoisia 18-30 cm ja hinnat alk. 18,40 €.











Yhden ison piirakan asemesta voi tehdä myös annospiirakoita, tartaletteja. Vuokien halkaisija on 10 cm ja paketissa on 6 kpl. OVH 12,50.
Myös näissä on irtopohja irrottamisen helpottamiseksi.
Valikoimastamme löytyy myös hieman isompia pinnoitettuja, suorakaiteen ja sydämenmuotoisia vuokia.






Taikinan voi kaulita myös suoraan vuokaan piirakkakaulimella tai sitä voi käyttää kaulitun taikinan vuokaan asetteluun. OVH 5,80 €.












Piirakan pohjaa esipaistettaessa, sen päällä on oltava paino, jotta muoto säilyy, eikä pohja nouse tai seinämät kaadu. Tällöin piirakka on helppo täyttää ja se näyttää kauniilta vielä leikattaessakin. Tähän tarkoitukseen ovat keraamiset leivontapavut/-herneet. Ne ovat painavia ja voidaan käyttää uudelleen ja uudelleen.







Kokin mandoliini on oiva apu monenlaisessa ruoanlaitossa ja leivonnassa. Mahdoliinissa on viisi erilaista terää, joilla voi viipaloida, suikaloida, raastaa. Laitteessa on paksuudensäätö ja jalat saa taivutettua laitteen alle. OVH 51,50.
























Liikkeet
Ideapark, Lempäälä      avoinna ark 10-20, la 10-18, su 12-18
Karisma, Lahti               avoinna ark 10-21, la 9-18, su 12-18






Ei kommentteja: